Eurovison Song Contest for døve

Hvordan formidler man sanger slik at de som ikke kan høre dem, like fullt får en musikalsk opplevelse? Og hvilke spesielle utfordringer får tegnspråktolken når det som skal oversettes, slett ikke er noe saklig foredrag – men en popsang av det heller melodramatiske slaget? 

Tegnspråktolking av Eurovision Song Contest gleder ikke bare døve – også hørende forteller at de får en større musikalsk opplevelse av å se tegnspråktolkenes formidling av sangene. «Hvorfor sendte vi ikke ham til Eurovision i stedet?» spurte svenskene seg i 2015, etter at SVTs tegnspråktolk stjal showet under de nasjonale finalene.

Ragna Huse (Foto: Jesper Edvardsen)

Ragna Huse (Foto: Jesper Edvardsen)

Da Ragna Huse og fem andre tegnspråktolket Eurovision Song Contest for døve i 2014, vakte det stor jubel. Endelig kunne også hørselshemmede få oppleve det spesielle fenomenet ESC-musikken er, med alle sine klisjeer, rariteter og voldsomme følelser!  Også i 2015 tolket hun finalen –  denne gangen på internasjonalt tegnspråk (International Sign). Ragna Huse er norsk, men bor i Danmark.

Hun er selv døv, men elsker musikk og har spilt en rekke instrumenter. I mer enn ti år har hun holdt på med det hun kaller «døveperformance». For selv om hun ikke kan høre, kan hun formidle musikk. I et intervju forteller hun at hun i sine fremføringer ikke oversetter musikken ord for ord, men lager bilder basert på det som hun tolker som essensen. «Mange døve kan ikke fordra å se «bedrevitende» hørselshemmede fortelle om teksten, derfor er ikke ordene det interessante; det er budskapet», sier hun blant annet.

Lørdag 20. februar kl 17 vil Ragna Huse fortelle mer om dette tolkningsarbeidet og om hvordan det er å bli virvlet inn i mediesirkuset Eurovision Song Contest. Vi får høre om prosessen knyttet til valg av sanger, om valg av oversettelsesmetode og performancespråk og mye mer. Mens du venter, anbefaler vi en titt på Huses tolkninger av de norske og islandske bidragene til ESC i 2014 eller det italienske.

Foredraget holdes på dansk tegnspråk og tolkes til dansk.